Το κιόσκι (από το τουρκικό köşk, από το περσικό kūshk) είναι ένα μικρό, χωριστό περίπτερο που ανοίγει σε μερικές ή σε όλες τις πλευρές. Τα περίπτερα ήταν κοινά στην Περσία, την ινδική υποήπειρο, και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τον 13ο αιώνα και μετά. Σήμερα, υπάρχουν πολλά περίπτερα μέσα και γύρω από το Παλάτι Topkapi της Κωνσταντινούπολης και εξακολουθούν να είναι ένα σχετικά κοινό θέαμα στα βαλκανικά κράτη.

 

Στο δυτικό ημισφαίριο και στις αγγλόφωνες χώρες, το κιόσκι είναι επίσης περίπτερο με ανοιχτό παράθυρο στη μία πλευρά. Ορισμένοι πωλητές λειτουργούν μέσα από τα κιόσκια όπου και πωλούν μικρά, φθηνά αναλώσιμα όπως εφημερίδες, περιοδικά, αναπτήρες, χάρτες δρόμων, τσιγάρα, ζωντανό και κατεψυγμένο δόλωμα και γλυκίσματα. Σε ένα κιόσκι πληροφοριών (ή σε περίπτερο πληροφοριών) παρέχονται δωρεάν πληροφορίες με τη μορφή χαρτών, φυλλαδίων και άλλης βιβλιογραφίας και / ή συμβουλών που προσφέρονται από έναν συνοδό.

 

Ξύλινα κιόσκια

Κατασκευάζουμε κιόσκια όλων των ειδών με απαράμιλλη ποιότητα και αισθητική.

 

κιόσκι

ξύλινο κιόσκι

κιόσκι κατασκευή

 

 

 

Δείτε σχετικά έργα μας και επικοινωνήστε μαζί μας περισσότερες πληροφορίες.

 

Ιστορική προέλευση - κατασκευή κιόσκι

Το κιόσκι είναι ένα ανοιχτό καλοκαιρινό σπίτι ή περίπτερο που συνήθως έχει την οροφή του στηριγμένη από κολόνες με θωρακισμένους ή εντελώς ανοιχτούς τοίχους. Ως τύπος κτιρίου, εισήχθη για πρώτη φορά από τους Seljuks ως ένα μικρό κτίριο που συνδέεται με το κύριο τζαμί, το οποίο αποτελείται από μια θολωτή αίθουσα με ανοιχτές τοξωτές πλευρές. Αυτή η αρχιτεκτονική έννοια εξελίχθηκε σταδιακά σε μια μικρή αλλά μεγάλη κατοικία που χρησιμοποιούσαν Οθωμανοί σουλτάνοι, τα πιο γνωστά παραδείγματα των οποίων είναι ίσως το Tiled Kiosk ("Çinili Köşk" στα Τούρκικα) και το Bagdad Kiosk ("Bağdat Köşkü" στα Τούρκικα). Το πρώτο χτίστηκε το 1473 από τον Μεχμέτ Β '(«ο κατακτητής») στο παλάτι Topkapi της Κωνσταντινούπολης και αποτελείται από ένα διώροφο κτίσμα με τρούλο και ανοιχτές πλευρές με θέα στους κήπους του παλατιού. Το Bagdad Kiosk χτίστηκε επίσης στο παλάτι Topkapi το 1638-39, από τον Σουλτάνο Μουράτ Α '. Το κτίριο είναι και πάλι θολωτό, προσφέροντας άμεση θέα στους κήπους και το πάρκο του Παλατιού καθώς και στην αρχιτεκτονική της πόλης της Κωνσταντινούπολης.

 

Ο Σουλτάνος ​​Αχμέτ ΙΙΙ (1703-1730) έχτισε επίσης ένα γυάλινο δωμάτιο του Κιόσκι Καναπέ στο παλάτι Topkapi, ενσωματώνοντας μερικά δυτικά στοιχεία, όπως το επιχρυσωμένο μπρεζ που σχεδιάστηκε από τον Duplessis père, το οποίο δόθηκε στον Οθωμανό πρεσβευτή από τον βασιλιά Λουδοβίκου XV της Γαλλίας. Η πρώτη αγγλική επαφή με το Τουρκικό Kiosk ήρθε μέσω της Lady Wortley Montagu (1689-1762), της συζύγου του αγγλικού πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος με επιστολή του προς την Anne Thistlethwayte, που γράφτηκε την 1η Απριλίου 1717, αναφέρει ένα κιόσκι περιγράφοντάς το ως “ανεγερμένο  9 ή 10 βήματα και περικλειόμενο από επιχρυσωμένα πλέγματα ".

 

Οι ευρωπαίοι μονάρχες υιοθέτησαν τον τύπο του κτιρίου. Ο Stanisław Leszczyński, βασιλιάς της Πολωνίας και πατέρας του Λουδοβίκου XV, δημιούργησε κιόσκια για τον εαυτό του με βάση τις αναμνήσεις του για την αιχμαλωσία του στην Τουρκία. Αυτά τα περίπτερα χρησιμοποιούνταν ως περίπτερα κήπου που σερβίρουν καφέ και ποτά, αλλά αργότερα μετατράπηκαν σε περίπτερα συγκροτήματος και τουριστικά πληροφοριακά περίπτερα που διακοσμούσαν τους περισσότερους ευρωπαϊκούς κήπους, πάρκα και ψηλούς δρόμους.

Κιόσκι μπάρμπεκιου

Μια ιδανική και αγαπήμένη λύση, ώστε να απολαμβάνουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι τις ηλιόλουστες και ζεστές ημέρες, είναι η ύπαρξη σε αυτό ενός μπάρμπεκιου. Μιας κτιστής κουζίνας από πέτρα ή τούβλα κατασκευασμένη σε εξωτερικό χώρο. Η επιλογή αυτή συνδυάζεται κατα κόρον με στέγαστρο - κιόσκι μπάρμπεκιου, καθώς είναι χρήσιμο τόσο για τον ίδιο τον ψήστη αλλά και για την υπόλοιπη παρέα. Η κατασκευή ενός στέγαστρου είναι σημαντικό να γίνει με ιδιαίτερη πρόσοχη τόσο για να παρέχει άνεση και να μην περιορίζει τον χώρο αλλά και για να αντέξει στον χρόνο.

 

 

πληκτρολογηστε και πατηστε enter για αναζητηση